poniedziałek, 12 października 2015

Murzynek z gruszkami


Murzynek to ulubione ciasto mojego męża i syna,  więc chcąc czy nie często piekę.
Staram się jednak zawsze pokombinować i zawsze urozmaicam go,  a to dodając zdrowszej mąki, orzechy, wiórki kokosowe czy amarantusa ekspandowanego. 
Dzisiaj zapraszam na pysznego murzynka z gruszkami.
Smaczny,  wilgotny i z owocami sezonowymi - naszymi pysznymi, polskimi gruszkami. 

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj, ewentualnie olejku waniliowego

Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Pół szklanki polewy odstawiamy do dekoracji, resztę studzimy.
Do ostudzonej polewy dodajemy całe jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mleko i ekstrakt/olejek waniliowy i ponownie miksujemy.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, miksujemy do całkowitego połączenia składników na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne - fajnie sprawdza się łyżka do robienia kulek z melona.
Gruszki nacinamy,  uważając aby nie nakroić ich do końca.
Układamy na cieście nacięciami do góry.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu całkowicie studzimy, a następnie dekorujemy polewą czekoladową,  którą wcześniej odłożyliśmy.
Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Już mi ślinka cieknie na jego widok :) Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny jesienny przepis! Czekoladowy smak w połączeniu z gruszkami jest super :) Zapraszam do mnie na flan z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z gruszkami musiał smakować wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam murzynka właśnie za jego wilgotność! Chyba jutro się wezmę za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiejskie klimaty, super!
      Chyba Cię zachęciłam, wypróbuj z gruszkami lub śliwkami murzynka - obie wersje na blogu :)

      Usuń
    2. A czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć razowej?

      Usuń
    3. Wiejskie klimaty, możesz użyć samej mąki pszennej, możesz użyć mąki razowej, ale lepiej jakby to była mąka razowa pszenna lub np. użyj pełnoziarnistej

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...