sobota, 10 października 2015

Kurczak pieczony z tymiankiem i cytryną


Pieczyste!
Tak, dzisiaj zapraszam na pieczonego kurczaka.
Świeży kurczak, kilka prostych składników i 90 minut potrzebujemy, aby przygotować bardzo dobrego pieczonego kurczaka.
Smaczny, soczysty i aromatyczny kurczak z cytryną i tymiankiem, może być doskonałym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad.
Podczas pieczenia z kurczaka wypływają soki, które tworzą bardzo smaczny sos, który po upieczeniu możecie podać w sosjerce.
Właściwie przy pieczeniu kurczaka możemy upiec ziemniaki, które będą doskonałym dodatkiem, a przy okazji upieczemy dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Czyż nie ekonomicznie?!
Zatem zapraszam po przepis ↓  

Składniki:
  • kurczak - około 1,5 kg
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz czarny swieżo mielony
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, bawełnianym sznurkiem obwiązujemy nóżki, aby podczas pieczenia kurczak zachował ładną formę.
Nacieramy solą i pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem (nacieramy również w środku).
Obkładamy plasterkami wyszorowanej cytryny, kilka plasterków wkładamy do środka i pod spód kurczaka.
Kurczaka układamy w żaroodpornej formie, przykrywamy pokrywką.
Wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę.
Pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180°C.
Mniej więcej w połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do czasu, aż się ładnie zarumieni z wierzchu, a skórka stanie się chrupiąca.
Jeśli zamierzacie podać kurczaka z pieczonymi ziemniakami, to właśnie w połowie pieczenia,  ćwiartki ziemniaków przyprawione solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku, z odrobiną oleju rzepakowego, układamy na blaszce i wsuwamy na dolną półkę, pod kurczaka.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu chcę upiec kurczaka. Parę dni temu kupiłam takiego w sam raz i..w końcu podzieliłam go na porcje. Ale teraz, gdy i u Ciebie Moniko pojawił się zachęcający przepis, to w najbliższym czasie naprawię moją opieszałość :). Wygląda smakowicie :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie opublikowałam wcześniej tego przepisu, ale mam nadzieję, że następnym razem skorzystasz z tego przepisu lub na kurczaka z różna, który znajdziesz na blogu :)
      Zachęcam do przeglądania innych, starszych przepisów :)

      Usuń
  2. Właśnie tak zrobię. Może jutro trochę poprzeglądam :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...