poniedziałek, 19 października 2015

Grzyby duszone w śmietanie


Lubicie grzyby?
Moja rodzina bardzo! 
Właśnie teraz, póki sezon na nie, trzeba korzystać z dobrodziejstw lasu i jesieni.
Na pewno znacie to danie - grzyby duszone w śmietanie - któż nie zna? Któż nie jadł?
Mnie to danie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mój dziadzia-zapalony grzybiarz skoro świt wyruszał do lasu na grzyby.
Wieczorem siedzieliśmy i oczyszczaliśmy je, segregowaliśmy: jedne do suszenia, zamrożenia,  inne do słoików - do octu czy solone, a jeszcze inne do bieżącego zjedzenia.
Wtedy robiło się grzyby smażone z cebulą, grzyby z jajkami czy duszone w śmietanie.
Wszystkie wersje pyszne i wszystkie wersje obowiązkowo pojawiały się na talerzach uradowanej rodziny!
Grzyby duszone z cebulą w śmietanie zawsze robię w minimalistycznej, nie udziwnionej, prostej wersji, tylko przyprawione solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu - takie najsmaczniejsze i wydobywające prawdziwy smak grzybów, i choć bez żadnych wartości odżywczych, to najsmaczniejsze na świecie!
Danie można podać z ziemniakami lub z pieczywem.
A jeżeli jeszcze sami zbieracie grzyby, to jest to także tanie danie. 

Składniki:
  • 1 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, prawdziwki,  koźlarze, kozaki, kurki itp.)
  • 2 cebule
  • 1 szkl. śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie natka pietruszki/koperek

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na oleju z dodatkiem masła szklimy cebule pokrojone w piórka.
Dodajemy obgotowane grzyby i razem przesmażamy przez około 15 minut.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Dusimy jeszcze około 2-3 minuty i dodajemy ewentualnie natkę pietruszki/koperek.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...