wtorek, 27 października 2015

Focaccia z suszonymi pomidorami






Dzisiaj zapraszam na włoskie drożdżowe pieczywo, które podajemy jako dość cienkie blaty ciasta.
Idealne na przystawkę do kieliszka wina,  do podania, np. z zupą czy daniem mięsnym. 
Nieco grubsze ciasto można użyć do przygotowania kanapek z dowolnymi dodatkami. 

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej 
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 125 ml (1/2 szkl.) letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy 
  • oliwa spod suszonych pomidorów do skropienia 
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub suszonego) 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i letnią wodę oraz 1 łyżkę mąki pszennej.
Dokładnie mieszamy  i odstawiamy na około 10 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól i mieszamy.
Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy "pracujące" drożdże i oliwę.
Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie ciasto wyrabiamy i wałkujemy prostokąt.
Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Palcem lub końcówką trzonka od drewnianej łyżki robimy wgłębienia.
Całości skrapiamy oliwą spod suszonych pomidorów i układamy kawałki suszonych pomidorów, posypujemy tymiankiem.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...