czwartek, 29 października 2015

Ciastka bananowo-owsiane


Ostatnio popełniłam po raz kolejny ciastka owsiane, bardzo szybkie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie takie kryzysowe, bo przygotowane z zaledwie dwóch składników, no dobra, trzech, bo dodałam garść jagód goji.
Poza tymi walorami dodam, że to także ciastka ekonomiczne, bo do przygotowania używamy dojrzałych bananów, takich nakrapianych lub z brązową skórką, kiedy nikt nie chce ich zjeść, bo są już prawie przejrzałe, a my w smaczny sposób wykorzystamy, unikając wyrzucenia, czego osobiście nie preferuję - u mnie każdy produkt musi zostać dobrze wykorzystany, nic się przecież nie może zmarnować, to nasze pieniądze!
Zatem zabieramy się do pracy!

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (takie z brązowymi plamami)
  • ok. 2 szkl. płatków owsianych całych, tzw. górskich
  • garść jagód goji

Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Konsystencja powinna być taka, aby dało się z nich ulepić kulkę; dość gęsta i wilgotna.
Dodajemy jagody goji i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na około 30 minut do spęcznienia płatków.
Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C, do czasu aż zaczną się złocić. 
Studzimy na kratce.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. alez proste, ale przy tym i smaczne! tylko te jagody goji bardzo szybko się przypiekają w piekarniku i trzeba mocno uważać z temperaturą niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena zgadzam się z Tobą!
      Fakt jagody goji lubi się przypiekać,dlatego wrzucam je do rozgniecionych bananów z owsem żeby napeczniały.

      Usuń
  2. uwielbiam owsiane! :) Szczególnie własnie z bananem- wychodza takie bogate smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się - smaczne, a tylko dwuskładnikowe!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...