piątek, 16 października 2015

Calzone z szynką i trzema serami

 

Zapraszam Was na przepyszne calzone.
Calzone to rodzaj pizzy uformowanej na kształt dużego pieroga z dowolnym nadzieniem.
Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego jak na pizzę.
Bardzo smaczny,  sprawdzi się na ciepłą przekąskę,  na imprezę z przyjaciółmi, na kolację czy na piknik.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  • ok. 270 ml ciepłego mleka 
farsz:
  • 300 g serka śmietankowego lub koziego 
  • 100 g żółtego sera 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 200 g wędzonej szynki 
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • łyżeczka świeżego oregano lub szczypta suszonego 
  • łyżeczka świeżego tymianku lub szczypta suszonego 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku 
dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do smarowania 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i około 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej.
Dokładnie mieszamy  i odstawiamy na około 10 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową, mieszamy.
Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy drożdże, olej i resztę mleka.
Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji. 
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na krążki wielkości nieco większej niż mały talerz.

Serek śmietankowy mieszamy ze startem żółtym serem na dużych oczkach tarki,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku ziołami i pieprzem. 
Na połowie każdego krążka ciasta układamy,  pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu, po plastrze szynki szwarcwaldzkiej, a na to po około 2 łyżki serka śmietankowego wymieszanego z żółtym serem, następnie pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 2 łyżek) i układamy po 3 plastry mozzarelli.
Wolne brzegi smarujemy delikatnie wodą. 
Ciasto składamy na pół, formując pieroga, boki dociskamy, a następnie zawijamy do góry i dobrze sklejamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch pierogów smarujemy rozmąconym jajkiem. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i pieczemy przez około 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy na około 5 minut do przestudzenia, bo farsz jest baaardzo gorący - może poparzyć.
Podajemy ciepłe.
Smacznego! 




8 komentarzy:

  1. robiłam podobne u siebie,ale ciasto mi strasznie podmokło i było niedopieczone :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jak widać nie podmokły i są dopieczone.
      Nie wiem czym nadziewałaś i czy wstawiłaś do nagrzanego piekarnika, taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, mnie się to nigdy nie zdarzyło :)

      Usuń
  2. Tydzień temu upiekłam pyszne calzone. Składniki ciasta i farszu róźnią się od tych z Twojego przepisu, więc to zachęta do wypróbowania. Na pewno wyjdą równie smakowite :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etko, składniki na ciasto jak na pizze, a farsz może być różny, jaki tylko dusza zapragnie :)
      A jaki był u Ciebie farszyk?

      Usuń
  3. Czerwona cebula ( 4 sztuki ), 2 ząbki czosnku, po 220 g pieczarek i czerwonej papryki, starty żółty ser. Wszystko doprawione ziołami dalmatyńskimi, solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie zamiast papryki były czarne oliwki, ale nie przepadamy za nimi i stąd zamiana. Okazało się, że następnego dnia zimne calzone było równie pyszne. Warto je upiec, szczególnie teraz, gdy jesień w całej okazałości :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się, że na zimno pyszne :)
      Twój farsz także smaczny!
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
    2. Miłej niedzieli Moniko :).

      Usuń
    3. An etka wzajemnie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...