niedziela, 25 października 2015

Brownie dyniowe z orzechami macadamia


Halloween już za pasem.
Specjalnie z tej okazji przygotowałam pyszne, bardzo wilgotne, ciężkie, gliniaste ciasto - mocno czekoladowe brownie z dynią, które dodatkowo posypałam chrupiącym elementem - orzechami macadamia.
Lubicie takie połączenia?
Lubicie brownie?
Ciasto co prawda może nie jest mroczne, ale za to ciemne, gliniaste i zawiera nieodłączny element tego święta - dynię, więc idealnie wpasowuje się w klimaty halloweenowe.
BOO!!!

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady  min. 70 % - u mnie 74% zawartości kakao
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szkl. mleka lub wody
  • 3 kopiaste łyżki purée z dyni - przepis 
  • 1 niepełna szkl. cukru białego
  • 3/4 szkl. cukru brązowego muscovado
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni - przepis
  • garść orzechów macadamia

Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy posiekaną czekoladę, mleko/wodę i masło.
Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. 
Dodajemy oba cukry i mieszamy do rozpuszczenia.
Wbijamy jajka, dodajemy purée z dyni i ekstrakt waniliowy, miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i przyprawą do dyni, przesiewamy do masy czekoladowej i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do blaszki (wym. 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy i posypujemy posiekanymi niedbale orzechami makadamia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!








4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...