środa, 21 października 2015

Bigos z dyni


Cały rok czekam na sezon dyniowy.
Podczas niego przygotowuję naprawdę sporo "dyniowych" specjałów, nigdy nie mam ich dość.
Co roku obowiązkowo musi być ciasto dyniowe, chlebek dyniowy, piernik z dynią, pasta z dyni, zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy czy właśnie moja dzisiejsza propozycja - bigosik z dyni (na blogu znajdziecie także inne przepisy).
Właściwie jest super prosty do przygotowania i praktycznie sam się robi, do naszego zadania należy jedynie pokroić składniki i od czasu do czasu zmieszać w garnku. 
Smakuje świetnie i jest doskonałą alternatywą dla "kapuścianej" wersji.

Składniki:
  • 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 500 g dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie świeży tymianek i majeranek, natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w sporą kostkę i przesmażamy na oleju aż się zarumieni.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w sporą kostkę i smażymy aż zmięknie.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, koncentrat i przyprawy.
Dolewamy około 1 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie podlewając wodą - gdyby było jej za mało.
Na koniec dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...