sobota, 5 września 2015

Surówka z kiszonymi ogórkami


Dzisiaj szybka propozycja surówki obiadowej, bo jak wielokrotnie już powtarzałam, dzień bez surówki to dzień stracony! Do obiadu musi być i basta!
Ogórki już powekowałam do słoików na zimę, ale nie mogłam się powstrzymać i jeden słoik musiałam otworzyć, wyszły przeeepyyyszneee!
Oczywiście można użyć także ogórków małosolnych lub małosolnych, których nie zjedliście w porę i się ukisiły.
Surówka prosta, szybka, bardzo smaczna, świeża, kolorowa i pełna witamin!
Polecam, bo jest "palce lizać!"

Składniki:
  • ok. 500 g kiszonych ogórków
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (ja użyłam oleju lnianego)
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania: 
Ogórki wraz ze skórką kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
Składniki surówki przekładamy do miski, dodajemy olej i pieprz do smaku, mieszamy.
Dekorujemy koperkiem.
Przed podaniem można surówkę schłodzić. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda i na pewno jest też taka w smaku ;)
    A powekowane ogóreczki z pewnością pasowały by do mojej spiżarni: http://wiejskieklimaty28.blogspot.com/2015/09/spizarnia-czyli-mniejszy-baagan-w-kuchni.html
    Ja zaraz zabieram się do zrobienia kompotu gruszko-śliwkowego :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiejskie klimaty, myślę, że ogóreczki pasowałyby jak ulał do Twojej spiżarni!

      Usuń
  2. Świetne są surówki z ogórkami. Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...