środa, 2 września 2015

Pulpa pomidorowa


Pulpa pomidorowa jest fajnym sposobem na zatrzymanie lata w słoiku, kiedy to zimą mamy ochotę, np. na sos pomidorowy, który smakuje jak ze świeżych pomidorów, na pyszną zupę pomidorową, ale nie z koncentratu pomidorowego, na warzywny sok z dodatkiem pomidorów.
Swoje słoiczki z pomidorami przygotowałam ze świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka z działki teściów, które są mięsiste, słodkie, pełne słońca, zapachu i smaku. 
Zimą będą namiastką świeżych pomidorów i na pewno przygotuję z nich coś smacznego!
 
Składniki:
  • 2 kg dojrzałych mięsistych pomidorów 
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Umytym pomidorom usuwamy szypułki, nacinamy skórkę i wkładamy na kilka sekund do wrzątku.
Następnie przekładamy na kilka sekund do zimnej wody, aby je zahartować, ściągamy skórkę i wykrawamy twardy środek. 
Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka,  dodajemy sól.
Pomidory zagotowujemy pod przykrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około 10 minut aż się rozgotują, można je rozgnieść, np. widelcem lub zmiksować blenderem.
Pomidory przekładamy do czystych słoików i układamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
Pasteryzujemy przez około 15 minut.
Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce,  np. spiżarni.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To takie proste, a jakie później zastosowanie w kuchni :)
      Koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  2. A w zimie zupa pomidorowa będzie smakować,jak z pomidorów prosto z działki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aguś, będzie prawie jak ze świeżych pomidorów smakować!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...