wtorek, 8 września 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo


Moja rodzina bardzo lubi faszerowane warzywa i starając się urozmaicić jadłospis wychodzę na przeciw oczekiwaniom.
Przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jaglaną z uwagi na jej właściwości rozgrzewające, bo pogoda się popsuła i nagle zrobiło się zimno.
By podkręcić smak dodałam hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo oraz łagodny w smaku groszek i mnóstwo ziół.
Danie wyszło bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i naprawdę przesmaczne!

Składniki:
  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 3/4 szkl. groszku konserwowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, można ją ugotować dzień wcześniej - jak ugotować kaszę jaglaną pisałam tutaj.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Dodajemy chorizo i przesmażamy około 1 minuty.
Dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek, zioła i przyprawiamy do smaku solą.
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne w taki sposób, aby nie uszkodzić ogonka, myjemy i osuszamy.
Oczyszczone połówki papryki faszerujemy przygotowanym farszem.
Układamy na blaszce wyłożonej folią, blaszkę przykrywamy z góry kolejnym kawałkiem folii (w ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wysuszeniu kaszy) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Pieczemy przez około 40 minut, aż papryka zmięknie.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mniam mniam... Nie jadłam jeszcze śniadania i patrząc na Twoje papryczki jestem bardzo głodna ;) Twoja rodzina musi być z Ciebie dumna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiejskie klimaty - dziękuję za miłe słowa!
      Mam nadzieję, że rodzina jest ze mnie dumna :)

      Usuń
  2. Pachnące i kolorowe danie na obiad bardzo mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, bardzo się cieszę, że tak uważasz!

      Usuń
  3. Bogaty w smaki i aromaty farsz. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...