czwartek, 10 września 2015

Naleśniki na wodzie gazowanej


Naleśniki bardzo często goszczą na moim stole i myślę, że większości Polaków także.
Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je - a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.
Dodatek wody gazowanej do ciasta powoduje, że naleśniki są bardziej puszyste, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Naleśniki wychodzą smaczne, puszyste, miękkie i elastyczne. 
Podawać można je na różne sposoby, począwszy od wersji klasycznej z twarożkiem, a kończąc na wersji wytrawnej, np. z pieczarkami. 

Na blogu znajdziecie także inne naleśnikowe inspiracje:

Składniki:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek. 
Ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia.
Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem lub spryskujemy i nalewamy porcje ciasta.
Smażymy naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim.
Podajemy z dowolnym nadzieniem słodkim lub wytrawnym.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ja również daję wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego, są wtedy takie pulchniutkie, puszyste ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda!
      Cieszę się, że znasz ten sposób przygotowania naleśników :)

      Usuń
    2. bez wody gazowanej lub piwa nie wyobrażam sobie naleśników :)

      Usuń
  2. Jeszcze jedno: przepiękny widelec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      To zdobycz upolowana w antykwariacie za 4 zł :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...