sobota, 12 września 2015

Gazpacho - hiszpański chłodnik


Pomidory o tej porze roku są przepyszne, dojrzałe i pachnące, na paprykę także mamy teraz sezon, więc warto przygotować z nich coś smacznego.
Przygotowałam hiszpański chłodnik gazpacho - pięknie pachnący, aromatyczny, na bazie świeżych, surowych warzyw.
Chłodnik pełen smaku, kolorów i witamin.
Koniecznie przygotujcie taki w domu, bo pogoda temu sprzyja!
Łapcie ostatnie promyki słońca!

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1,5  czerwonej papryki
  • 1,5 dużej czerwonej cebuli
  • 3 ogórki gruntowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Pomidorom nacinamy skórkę, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. 
Ogórki obieramy ze skórki, papryce usuwamy gniazdo nasienne, cebule obieramy. 
Po małym kawałku papryki, cebuli i ogórka pozostawiamy do późniejszej dekoracji, resztę kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, ocet winny i oliwę, miksujemy przez około minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem tabasco i ewentualnie octem.
Zupę schładzamy przez około 2 godziny, aby smaki się "przegryzły".
Przed podaniem gazpacho przybieramy warzywami, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji - kroimy w cienkie paseczki (julienne) i skrapiamy oliwą.
Smacznego!


Źródło przepisu - Akademia Smaku Bosch 

2 komentarze:

  1. Przyznam, że nigdy nie jadłam Gazpacho, pewnie kiedyś spróbuję. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaspacho jest pyszne - koniecznie wypróbuj, jeśli będziesz miała taką okazję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...