środa, 23 września 2015

Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą


Zapraszam Was na przepyszne powidła śliwkowe z czekoladą - czekośliwkę. Każdego roku teściowie przynoszą mi wiadro śliwek węgierek,  z których przygotowuję co roku powidła śliwkowe i czekośliwkę. 
Wiem,  że niektórzy skarżą się,  że czekośliwka im pleśnieje. 
Żeby czekośliwka nie pleśniała należy używać tylko i wyłącznie gorzkiej czekolady dobrej jakości,  o wysokiej zawartości kakao,  w grę nie wchodzi oczywiście mleczna czekolada. 
Ja do czekośliwki używam wyłącznie gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70 % miazgi kakaowej oraz naturalnego,  ciemnego, gorzkiego kakao. 
Dla dodatkowego przedłużenia przydatności do spożycia pasteryzujemy. 
Czekośliwka na pewno wytrzyma do następnego roku,  o ile wcześniej jej nie zjecie,  a gwarantuję,  że tak się stanie, bo jest przepyszna. 

Składniki:
  • 2,5 kg śliwek - najlepiej węgierek 
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao (u mnie 74 %) 
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao
  • ok. 3/4 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy do dużego garnka.
Zaczynamy podgrzewanie,  na początku pod przykrywką,  a gdy śliwki się zagotują bez przykrycia.
Gotujemy przez około 2 godziny na bardzo wolnym ogniu,  co jakiś czas mieszając,  żeby śliwki nie przywarły i się nie przypaliły.
Wyłączamy grzanie i odstawiamy.
Następnego dnia ponownie stawiamy śliwki do gotowania przez kolejne 2 godziny,  wyłączamy grzanie i odstawiamy.
Trzeciego dnia czynność powtarzamy.
Dodajemy cukier (wg uznania,  do smaku) i gotujemy do czasu aż powidła odparują i staną się gęste.
Gdy konsystencja powideł będzie już odpowiednia dodajemy połamaną czekoladę i kakao,  dokładnie mieszamy.
Gorącą czekośliwkę przekładamy do czystych słoików,  zamykamy.
Słoiki pasteryzujemy,  układając je w dużym garnku wyłożonym ściereczką i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut od zagotowania się wody.
Pozostawiamy do wystygnięcia lub wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Kilka dni temu dostałam właśnie od przyjaciółki słoiczek z czekośliwka ;) Niestety jeszcze nie spróbowałam, ale na pewno są dobre, bo ona robiła je już po raz kolejny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja czekośliwka także jest pyszna i nie pleśnieje, gdyż robię ją z dodatkiem gorzkiej czekolady dobrej jakości i kakao naturalnego, a przygotowuję ją któryś rok z rzędu :)

      Usuń
  2. Czy można w jakiś sposób ominąć cukier bez dodawania jakiegoś ksylitolu lub cukru kokosowego? Są to składniki drogie i ciężko dostępne, a bardzo chcę uniknąć cukru w tym przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, możesz zmniejszyć ilość cukru. Ponieważ śliwki są długo smażone, jak powidła, więc są dość słodkie w smaku. W związku z czym możesz pominąć cukier, ale należałoby zmniejszyć ilość kakao, bo czekośliwka będzie dość gorzka :) Możesz spróbować dosmakować także miodem, ale nie wiem jaka będzie trwałość do spożycia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...