czwartek, 27 sierpnia 2015

Zupa jarzynowa z cukinią i kaszą jaglaną


Zupy bardzo chętnie zajada moja męska cześć rodziny, staram się przygotowywać je choć raz, dwa razy w tygodniu.
W sezonie warzywa mam od teściowej z działki, które są zdrowe, bez nawozów i bez wyrzutów sumienia mogę podać rodzinie do zjedzenia, nawet na surowo. 
Marchewka i pietruszka czy seler oczywiście nie są olbrzymami, są to raczej małe i chude warzywa, ale pełne smaku
Oczywiście nie może zabraknąć pysznej zupy jarzynowej, do której co rusz dodaję warzywa, które mam pod ręką.
Teściowa nie lubi cukinii, sadzi ją tylko z uwagi na mnie, bo ją uwielbiam i dodaję, gdzie tylko sposobność - wylądowała więc w zupie razem z kaszą jaglaną, która nie tylko podnosi walory zdrowotne i smakowe zupy, ale ją dodatkowo zagęszcza, czyniąc bardziej pożywną i sytą.

Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 400 g kalafiora
  • cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 gałązki naci selera
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeże oregano lub koperek do przybrania

Sposób przygotowania:
Do garna przekładamy obrane i pokrojone marchewki i pietruszki, nać selera i natkę pietruszki, zalewamy około 2 litrami wody lub bulionu warzywnego i stawiamy na gaz.
Gdy jarzyny będą na wpół miękkie dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki, ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jaglaną.
Gotujemy około 20 minut.
Jogurt rozrabiamy z mąką i zahartowujemy gorącym wywarem, wlewamy do zupy.
Całość zagotowujemy ponownie.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wrzucamy cukinię pokrojoną w kostkę wraz ze skórką, wyłączamy grzanie pod garnkiem.
Zupę przykrywamy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby cukinia zmiękła.
Przed podaniem zupę posypujemy oregano lub koperkiem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis, zwłaszcza że jestem miłośniczką zup, a zupy najchętniej gotuję i jem w okresie jesień - wiosna :)
    teraz to jakieś gazpacho jest dla mnie do przełknięcia, no może jakiś chodnik też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic bardziej mylnego - zupa jest lekka i delikatna, letnia w smaku, jesienią i zimą nie ma tak smacznych i świeżych warzyw, a z takich młodziutkich jest przepyszna!

      Usuń
  2. Piękna,pastelowa:)chętnie zjadłabym ją na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...