czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernik z borówkami


Zapraszam Was na przepyszny sernik z borówkami.
Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, uwielbiam je w każdej postaci i z różnymi dodatkami, na spodzie i bez, z pianką i bez, z owocami, z kajmakiem - po prostu kocham serniki i tyle!
Bardzo lekki, wilgotny, na kruchym spodzie na bazie ciasteczek zbożowych.
Borówki dodają tu nie tylko leśnego smaku, delikatnej kwaśności, ale i uroku - ciasto prezentuje się bardzo świeżo i apetycznie.
Polecam!

Składniki:

spód:
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 100 g masła 
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka - użyjcie takiego 100% twarogu
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g borówek + do dekoracji ok. 400 g

Sposób przygotowania:
Ciasteczka zbożowe kruszymy, można to zrobić przekładając ciastka do torebki foliowej lub czystej ściereczki i krusząc wałkiem aż uzyskamy konsystencję piasku.
Pokruszone ciasta łączymy z masłem.
Na tortownicę (Ø 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczkowy spód, ugniatając go delikatnie zwilżonymi dłońmi, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy ser, ostudzone masło i ekstrakt, chwilę miksujemy na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników.
Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy, bo sernik opadnie.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód i posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami (100 g). 
Jeśli chcecie borówki możecie wmieszać do masy. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już dopieczony, jeżeli nie, to pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, a następnie dostudzamy na kratce.
Dobrze wystudzony sernik wyjmujemy z formy. 
Najlepiej podać sernik na drugi dzień.
Przed podaniem wierzch sernika oprószamy cukrem pudrem i przybieramy świeżymi borówkami.
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Na pewno jest pyszny :) Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... zdecydowanie za długo nie piekłam sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olga, musisz to jak najszybciej nadrobić!
    Grzechem byłoby nie skosztować takiego serniczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszek:)u mnie serniki znikają w mega szybkim tempie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, to tak jak u mnie! Uwielbiamy serniki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...