środa, 26 sierpnia 2015

Sałatka z kalafiorem


Lato sprzyja mojej rodzinie zajadaniu przeróżnych sałatek, czy to warzywnych, ryżowych, makaronowych, z dodatkiem ryb czy mięsa, np. kurczaka.
Zajadamy je nałogowo, bo są nie tylko smaczne, zdrowe, kolorowe, ale i sycące.
Dzisiaj mam propozycję sałatki kalafiorowej z dodatkiem kilku warzyw i przeróżnych ziół, które wysiałam do doniczek na balkonie.
W każdej chwili mogę sięgać po świeże zioła i dodawać do potraw czy napojów, a chociażby do wody mineralnej, która jest wtedy bardzo orzeźwiająca.

Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 malutka czerwona cebula
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanych ziół - szczypiorek, natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kalafiora oczyszczamy z liści.
Wkładamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy przez 5 minut, odcedzamy i studzimy, a następnie dzielimy na małe różyczki.
Pomidorom wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę, cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kalafiora.
Dodajemy odcedzoną kukurydzę, kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki.
Olej wlewamy do słoiczka, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Całość dokładnie wstrząsamy do uzyskania emulsji.
Dressing wlewamy do sałatki, dodajemy posiekane zioła i całość mieszamy.
Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. cudowne, lekkie danie, a i przy okazji dawka witamin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdalena, oczywiście, że tak, zgadzam się z Tobą - u mnie musi być i smacznie, zdrowo, kolorowo i pożywnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...