niedziela, 2 sierpnia 2015

Pudding waniliowo-jagodowy z tapioki


Dzisiaj bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu deser z tapioki.
Tapioka to mączka skrobiowa otrzymywana z bulw manioku.
Jest hipoalergiczna, bezglutenowa, lekkostrawna, bezsmakowa i pozbawiona cholesterolu.
Zawiera niewiele białka i lekkostrawne węglowodany.
Tapioka występuje w postaci mączki lub perełek - przypominających nieco styropian.
Po ugotowaniu perełki przeistaczają się w przezroczyste żelowe kuleczki. 
A dzięki temu, że jest bezsmakowym produktem sami możemy nadać mu smak poprzez przeróżne dodatki smakowe.
Dzisiaj postawiłam na jagody, bo przy okazji przygotowywania jagód pasteryzowanych do słoiczków na zimę, nieco mi zostało takich zagotowanych z cukrem, a do zapakowania do kolejnego słoiczka było za mało, więc je wykorzystałam; postawiłam także na wanilię, bo wg mnie fajnie się komponuje z jagodami.
Mojemu synowi najbardziej zasmakowała warstwa jagodowa, którą powyjadał z mojego i męża deseru!

Składniki:
  • 1/2 szkl. perełek tapioki
  • 1,5 szkl. mleka krowiego lub roślinnego (np. migdałowego, ryżowego, kokosowego)
  • ok. 5 łyżek jagód świeżych lub pasteryzowanych
  • 1/3 laski wanilii
  • 1-2 łyżki cukru (można użyć także stewii lub ksylitolu) - ja użyłam 1 łyżki, bo dodałam jagód pasteryzowanych z cukrem

Sposób przygotowania:
Tapiokę zalewamy 2 szkl. wody i odstawiamy najlepiej na noc do namoczenia.
Po tym czasie odcedzamy na sitku.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z laseczki i pustą laseczką.
Gdy mleko zagotuje się wyjmujemy pustą laseczkę wanilii.
Dodajemy perełki tapioki i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż mleko zgęstnieje, a ziarenka staną się przezroczyste - trwa to około 3-5 minut.
Połowę puddingu przekładamy do pucharków.
Do drugiej połowy dodajemy rozgniecione jagody lub pasteryzowane (tych już nie trzeba rozgniatać).
Na warstwę waniliowego puddingu wykładamy warstwę jagodową.
Całość wieńczymy świeżymi jagodami i listkiem mięty lub melisy.
Pudding można podać na ciepło i na zimno.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. bardzo elegancki deser - dla mnie na plus, bardzo lubię tapiokę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycający deser :) Nigdy jeszcze nie jadłam tapioki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, musisz to nadrobić, bo tapioka jest bardzo przyjemna i daje niesamowite wrażenia smakowe!

      Usuń
  4. Ja też nie jadłam tapioki.Nawet nie wiem gdzie to szukać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro, ja kupuję w sklepach ze zdrową żywnością, możesz także poszukać na internecie gdzie można kupić taniej :)
      Zachęcam do wypróbowania tapioki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...