piątek, 7 sierpnia 2015

Pasta z bobu i awokado


Ostatnio, podczas tych strasznych upałów, jakoś mniej chce się jeść, ale jeść trzeba - kropka i koniec!
Staram się w takie dni przygotowywać potrawy nie wymagające stania przy gotujących się garnkach i nie włączam piekarnika, chcąc w ten sposób ograniczyć podwyższanie temperatury otoczenia.
W takim czasie powstają dania szybkie, proste i lekkostrawne.
Taką warzywną pastę można podać jako smarowidełko do pieczywa, tortilli, nachos czy focacci.
Pasta jest ekspresowa do przygotowania, o ile macie już ugotowany bób - jedyną niedogodność stanowi niestety obranie z łupin bobu, ale do tej czynności można zagonić dzieci lub biednego męża.

Jeśli lubicie takie pasty, smarowidełka i maziajki to zajrzyjcie jeszcze do przepisów na:

A teraz przepis na dzisiejszą pastę.

Składniki:
  • 350 g ugotowanego bobu - jak ugotować bób podawałam tutaj
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oleju lnianego lub innego
  • 2 szczypty suszonych płatków chili - jak samemu zrobić podawałam tutaj
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 4-6 listków świeżej bazylii
  • 1-2 gałązki świeżego oregano
  • kilka kropli soku z limonki 

Sposób przygotowania:
Ugotowany, ostudzony bób obieramy z łupinek.
Bób, miąższ z awokado i resztę składników pasty przekładamy do blendera i miksujemy na pastę, bardziej lub mniej zmiksowaną; można także rozgnieść widelcem.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Dokładnie, jeść trzeba a pasta jest super- smak bobu i kremowa konsystencja awokado to zestawienie idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycja idealna dla fanów zdrowego odżywiania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...