sobota, 15 sierpnia 2015

Owsiane pancakes z jagodami i chia


Dzisiaj zapraszam wielbicieli śniadaniowych placuszków.
Proponuję Wam zdrowszą wersję pancakesów z mąki owsianej, na mleku migdałowym i z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej,  czyli chia.
Ekspresowe w przygotowaniu, smaczne, syte i treściwe. 
Zapraszam w takim razie po przepis na zdrowe śniadanie. 
P. S. Koniecznie podajcie z jagodowym sosem - niebo w gębie! 

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 i 1/3 szkl. mąki owsianej (ja zmieliłam w młynku płatki owsiane)
  • 1 szkl. mleka migdałowego lub krowiego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis tutaj 
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szkl. jagód świeżych lub mrożonych
  • szczypta soli morskiej
  • olej kokosowy do smażenia
sos jagodowy:
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1 szkl. jagód świeżych lub mrożonych 
  • 1 łyżeczka mąki owsianej

Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i nasiona chia.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko i jajko.
Mokre składniki przelewamy do suchych i szybko, niedbale mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Po tym czasie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Placuszki smażmy na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron na złocisty kolor. 

Do małego rondelka przekładamy jagody i syrop klonowy.
Podgrzewamy całość aż do zagotowania i dodajemy łyżeczkę mąki owsianej, ponownie zagotowujemy aż sos lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia.

Usmażone placuszki podajemy polane sosem jagodowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...