wtorek, 11 sierpnia 2015

Kolorowa sałatka ze słodkim sosem chili


Kolorowa sałatka taka do obiadu, taka na lekką przekąskę, taka do grilla, taka do pochrupania...
Bardzo prosta do przygotowania z sezonowych warzyw, świeżych i chrupiących.
Zwieńczenia dodaje tu prażony słonecznik, który super komponuje się z chrupkimi warzywami, dodając jeszcze więcej chrupkości i lekko orzechowego posmaku.
Ze słodkim sosem chili smakuje wybornie!
Sałatkę podałam niewymieszaną, podając ją na półmisku w formie kolorowych pasów, jest to zabieg celowy, bowiem każdy z biesiadujących może skomponować sobie własną sałatkę na talerzu, nakładając sobie dowolne warzywa w takiej ilości w jakiej lubi najbardziej. 

Zatem zapraszam na zdrową sałatkę - smacznego!

Składniki:
  • sałata rzymska
  • czerwona papryka
  • długi ogórek
  • kukurydza - ugotowana z kolby lub z puszki
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • słodki sos chili
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy, układamy rzędami na półmisku lub talerzu.
Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć. 
Słonecznikiem posypujemy sałatkę.
Przed samym podaniem sałatkę skrapiamy sosem chili, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! 


4 komentarze:

  1. robię czasem podobną, z sosem balsamicznym - zawsze cieszy się dużym "wzięciem":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię sałatki z sosem balsamico :) Mniam!

      Usuń
  2. Pochrupałabym teraz taką lekką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...