poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Cukinia smażona w cieście


Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia, którą przygotowuję na wiele sposobów.
Jednym z najprostszych jest cukinia smażona w panierce lub właśnie w cieście naleśnikowym, który poniżej Wam zaprezentuję.
Można ją wykorzystać w zupach, kremach, placuszkach, sałatkach, sosach, można ją faszerować, ale i można użyć ją w słodkich wypiekach, np. do ciasta czekoladowego.  
Na blogu znajdziecie bardzo wiele inspiracji na jej zastosowanie - zajrzyjcie!
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera minerały i witaminy, m.in. A, C, z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
Cukinia wspomaga także odchudzanie i odkwasza organizm, idealna w diecie antyrakowej.

Składniki:
  • średnia cukinia - około 500 g
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 - 1/2 szkl. mleka
  • kilka gałązek oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:
Cukinia powinna mieć miękką skórkę.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry.
Cukinię przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka wybijamy do miseczki, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz przypraw i oregano (same listki).
Całość mieszamy rózgą lub trzepaczką, tak aby otrzymać gładkie ciasto, bez grudek.
Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki, tak by nie spłynęło z cukinii.
Plastry cukinii zamaczamy w cieście, tak by były nim dobrze pokryte.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...