poniedziałek, 27 lipca 2015

Ryż smażony po chińsku z brokułami i jajkiem


Dzisiaj zapraszam na "chińszczyznę" w wersji vege, ale z dodatkiem jajka.
Smażony ryż to super perspektywa dla recyklingu pozostałego ryżu, kiedy nie wiecie co z jego resztkami zrobić, a chcielibyście go jakoś smacznie i szybko wykorzystać.
To takie danie, do którego można dodać to, co akurat mamy pod ręką czy w lodówce. 
Do tego dania możecie dodać marchewkę czy paprykę pokrojoną w zapałkę oraz zielony groszek.
Ja akurat w lodówce miałam brokuła, więc smacznie go wykorzystałam.
Danie bardzo smaczne, szybkie i nieco pikantne!

Składniki:
  • 400-500 g ugotowanego na sypko ryżu (może być ugotowany dzień wcześniej)
  • 1/2 brokuła
  • 1-1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2-1 papryczki chili - w zależności jak ostre lubicie potrawy
  • dymka
  • sól 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 limonki do podania
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
Do rozgrzanego woka lub patelni wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir i papryczkę chili.
Przesmażamy około 1 minuty.
Dodajemy drobno pokrojonego brokuła i całość przesmażamy aż brokuł nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrny - ok. 3 minut.
Dodajemy następnie wcześniej ugotowany ryż i całość przesmażamy, aż ryż się zagrzeje. 
Po środku ryżu robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka i delikatnie cały czas mieszając, zagarniamy ryż.
Dodajemy pokrojoną ukośnie dymkę, doprawiamy do smaku solą i sosem sojowym. 
Całość posypujemy dymką.
Podajemy z cząstkami limonki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Podoba mi się :) Zrobię, jak zostanie mi ryżu z obiadu. Albo może specjalnie ugotuję za dużo...? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...