czwartek, 2 lipca 2015

Pieczeń rzymska z pieczarkami


Ostatnio popełniłam pyszną pieczeń rzymską w nieco innej odsłonie.
Do masy mięsnej dodałam przesmażone pieczarki i aromatyczne zioła.
Aby pieczeń wyglądała nieco odświętniej, bo przygotowałam ją na niedzielny obiad, dodałam do środka całe pieczarki.
Pieczeń po pokrojeniu prezentuje się wspaniale - na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem.
Idealna na niedzielny czy świąteczny obiad, kolację w gronie czy jako przystawka na przyjęciu.
Smakuje na ciepło - można wtedy podać ją z ziemniakami, surówką i sosem spod pieczenia, pieczeniowym czy pieczarkowym, smakuje i na zimno - jako przystawka i do kanapek.
Jeśli lubicie takie pieczenie z mięsa mielonego, to przygotujcie także pieczeń wieprzową z jajkiem w plastrach cukinii.

Składniki:
  • 700-800 g mięsa mielonego wieprzowego - u mnie z łopatki własnoręcznie zmielonej
  • 1 duża bułka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny swieżo mielony
  • kilka kropli sosu worcestershire
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w wodzie, a następnie odciskamy.
Pieczarki siekamy (jeśli chcecie, aby prezentowała się jak moja, to ok. 5-6 sztuk pozostawcie całych, surowych) i przesmażamy wraz z posiekaną cebulą na oleju, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
Całość przesmażamy, aż odparuje sok spod pieczarek, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy odciśniętą bułkę, przesmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz zioła.
Wyrabiamy dokładnie na gładką masę.
Keksówkę (wym. górne 25x12 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy masę do około 1/3 wysokości formy.
Po środku układamy w rzędzie całe surowe pieczarki, wykładamy resztę masy mięsnej, dociskając.
Ostukujemy formą o deskę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy na ciepło lub na zimno, np. jako zimną przystawkę lub do kanapek. 
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Piękny przekrój:) bardzo lubię takie pieczone mięska,dobre na zimno i na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, bardzo lubię pieczeń rzymską:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Moniko :) Zatem zabieram i dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etko, cieszę się niezmiernie! Zabieraj i piecz!

      Usuń
  4. Pani Moniko, zapowiada sie pyszny przepis ALE prosze nie smazyc / piec niczego na margarynie / masle - bo wytracaja sie zwiazki rakotworcze. Od biedy mozna uzyc oleju rzepakowego a najlepiej kokosowego.

    Pozdrawiam
    Staly Czytelnik ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, ale jeżeli smażymy na maśle to dodajemy nieco oleju, aby masło się nie przypaliło, bo przypalone masło może być szkodliwe i dodatkowo gorzkie, co zepsuje smak potrawy.
      Nie dajmy się zwariować, bo tak naprawdę to mało rzeczy nie jest szkodliwych w dzisiejszych czasach, ale oczywiście należy ryzyko minimalizować!
      Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...