wtorek, 21 lipca 2015

Koktajl arbuzowy z bazylią


Na upalne, letnie dni najlepiej, prócz wody, sprawdzają się wody smakowe, schłodzone niskosłodzone kompoty, pyszne koktajle na bazie soczystych owoców.
Takim właśnie koktajlem dzisiaj się będę raczyła, z resztą tak jak wczoraj, który przygotowałam na bazie soczystego, słodkiego arbuza.
Aby koktajl stał się bardziej orzeźwiający podkręciłam go dodatkiem limonki i świeżej bazylii.
To połączenie arbuza z bazylią może jest dla Was zaskoczeniem, ale jest naprawdę przepyszne.
Mój mąż jest tego przykładem - wypił duszkiem całą szklankę tego koktajlu i o dziwo - baaardzo mu smakował!
Kolejny sukces na moim koncie, bo raczej stroni od udziwnień kulinarnych!

Składniki:
  • 1/4 arbuza
  • 1 limonka
  • około 8-10 listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Z kawałka arbuza odkrawamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wyjmujemy pestki.
Przekładamy do blendera, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
Bazylię myjemy, zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do koktajlu i odstawiamy na około 10-15 minut do schłodzenia, aby bazylia oddała swój aromat.
Koktajl można także zmiksować razem z bazylią, ale ja lubię te małe kawałeczki pływające w koktajlu.
Podajemy. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, akurat dziś kupiłam arbuza, więc przepis jak znalazł :) Czy limonkę można zastąpić cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, można zastąpić limonkę cytryną, ale jednak limonka ma nieco inny smak i koktajl będzie inaczej smakował :)

      Usuń
  2. Fajny przepis,wypróbuję:-) Arbuz widziałam w sklepie, tylko nie wiem czy limonka była.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...