czwartek, 16 lipca 2015

Indyk duszony z bakłażanem


Mam dla Was przepis na pyszne danie z indyka.
Mówię Wam - ta potrawka wyszła przepyszna!
Indyk duszony z bakłażanem z dodatkiem cebuli, czosnku, aromatycznych ziół i do tego słodka kukurydza, która nie tylko wzbogaciła smak potrawy, ale również kolorystycznie je podkręciła i dodała nieco chrupkości.
Potrawkę możecie podać z ryżem, kaszą czy pieczywem. 
Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu - dosłownie zajęło mi to niecałe 30 minut.

Składniki:
  • 600 g fileta z piersi indyka
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kilka kropli sosu tabasco
  • świeży tymianek i oregano
  • olej

Sposób przygotowania:
Pierś z indyka kroimy w paseczki lub kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym tymiankiem i dodajemy trochę oleju, mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano, zdejmujemy z patelni.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy drobniutko posiekany czosnek oraz pokrojonego bakłażana.
Całość przesmażamy około 1 minuty. 
Dodajemy przesmażonego indyka, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, cukier, nieco soli i pieprzu, podlewamy około 3/4 szkl. wody.
Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
Na koniec dodajemy kukurydzę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem oraz sosem tabasco.
Dodajemy świeże zioła i podajemy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bakłażan jest tu tak istotny? ;p czymś go można zastąpić albo pominąć? bo chyba nie przepadam za bakłażanem a ogólnie danie wydaje się fajne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiass - jeśli nie lubisz bakłażana to możesz go pominąć lub dodać cukinię czy kabaczka, jednak w tym daniu smakuje bardzo fajnie i może zaryzykuj :)

      Usuń
  2. Dobry sposób:)ostatnio zaczynam lubić bakłażana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię i kombinuję, aby przemycić go moim chłopakom ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...