czwartek, 23 lipca 2015

Grillowany schab w pikantnej marynacie (dietetyczny)


Któż nie lubi schabu, a zwłaszcza pysznych kotletów schabowych.
Niestety taki "schaboszczak" to istne skupisko kalorii, bo to i panierka z bułki tartej i tłuszcz, na którym później je smażymy.
Dzisiaj spieszę Wam z ratunkiem i proponuję schab w odchudzonej wersji z grilla, bez tłuszczu, bez panierki, za to w pysznej, ale dość pikantnej marynacie rodem z Jamajki - marynacie Jerk
Kto z Was chętny na kawałek mięsa?

Składniki:
  • ok. 800-1000 g schabu bez kości 
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 papryczka chili - w łagodniejszej wersji użyjcie pół papryczki 
  • 5 dymek
  • 1 mała limonka
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka kropli sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Do moździerza przekładamy ziarenka ziela i pieprzu i rozcieramy.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, czosnek, dymkę, sól morską, cukier trzcinowy, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili oraz 1 łyżeczkę otartej skórki z limonki i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki.
Całość dokładnie mieszamy.
Schab kroimy w plastry około 1-1,5 cm grubości, nie rozbijamy.
W tak przygotowanej marynacie marynujemy mięso przez co najmniej 30 minut, a następnie grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu z obu stron po około 3-5 minut.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. To już wiem co będę grillowała w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie ugrillowany,aż ślinka cieknie,by zjeść porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam następnym razem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...