piątek, 31 lipca 2015

Dżem jagodowy


Dzisiaj kolejna propozycja dżemu, który przygotowuję.
Dżem jagodowy to kwintesencja lata!
Idealny ze świeżą bułeczką czy rogalem, idealny do przekładania ciast i tortów, do ciasta pleśniak czy do naleśników oraz placuszków na słodko.
Pyszny - jednym słowem!

Składniki:
  • 2 kg jagód leśnych
  • 1-1,5 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na sicie.
Zasypujemy 1 szkl. cukru i odstawiamy na kilka minut, aby puściły nieco soku.
Czynność tą można pominąć, ale trzeba uważać podczas pierwszych minut smażenia, aby owoce się nie przypadły; można podlać niewielką ilością wody. 
Owoce przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie i zaczynamy dusić na dość sporym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
Na początku dusimy pod przykrywką, ale kiedy owoce się zagotują, wtedy zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy grzanie.
Smażymy przez około 1 godz.
Kiedy jagody odparują i dżem będzie już dość gęsty dosypujemy cukru - o ile dżem jest za mało słodki i smażymy, dość często mieszając.
Przeprowadzamy próbę -  nieco dżemu nakładamy na zimny spodeczek i gdy szybko zgęstnieje, oznacza,  że już jest gotowy. 
Bardzo gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywkami i odwracamy do góry dnem - nie trzeba już dżemu pasteryzować, zachowa się do przyszłego roku,  a nawet dłużej.
Kiedy słoiki wystygną przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce. 
Smacznego!






2 komentarze:

  1. taki domowy dżem to prawdziwy rarytas, szczególnie zjedzony w środku zimy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena -zgadzam się z Tobą w 100 %, smakuje najlepiej na świecie, lepiej niż niejeden rarytas z "górnej półki" 😃

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...