środa, 8 lipca 2015

Drożdżowe bułeczki z mięsem mielonym


Zapraszam Was na drożdżowe bułeczki z wytrawnym farszem.
Bardzo proste i smaczne. 
Idealne na piknik,  biwak,  wycieczkę, sprawdzą się podczas podróży,  a także na lunch czy drugie śniadanie. 
Koc, kosz piknikowy, bułeczki z farszem i można ruszać na piknik na świeżym powietrzu. 

Składniki:

ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki (u mnie 250 g pszennej i 250 g orkiszowej jasnej) 
  • 50 g  świeżych drożdży 
  • 1 szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej 
farsz mięsny:
  • 500-700 g mięsa mielonego (w zależności jak grubo nadziane lubicie) 
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka cząbru 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżeczka sosu tabasco lub szczypta chili 
  • sos worcestershire 
  • 1 łyżka oleju 
dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do smarowania 
  • kminek,  sezam lub mak do posypania 
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy i rozdrabniamy.
Dodajemy przyprawy, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż mięso straci surowość.
Dodajemy łyżkę bułki tartej i chwilę przesmażymy.
Odstawiamy farsz do przestudzenia.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i letnie mleko,  dokładnie mieszamy,  a następnie dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy,  aby nie było grudek.
Odstawiamy na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól i gałkę muszkatołową, mieszamy.
Wlewamy rozczyn,  olej,  dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie i elastyczne, to przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy z miski,  delikatnie wyrabiamy.
Z ciasta robimy wałek i kroimy na kawałki.
Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę,  spłaszczamy dłonią i nakładamy na taki placuszek po łyżce farszu.
Sklejamy i formujemy kulkę w dłoniach, delikatnie spłaszczamy od góry i układamy w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami wg uznania (można pominąć) .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Fajny przepis :). Robiłam bułeczki z farszem z pieczarek i z warzywnym, więc teraz pora i na ten, który dziś proponujesz Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję An etko, że po warzywnych farszach ten również Ci zasmakuje :)

      Usuń
  2. Mniam, bardzo lubię takie nadziewane bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że trafiłam w Twój gust!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...