Ciasto porzeczkowiec


Dzisiaj zapraszam na sezonowe ciasto z czarną porzeczką.
Ostatnio przygotowywałam dżem z czarnej porzeczki, z resztą jak co roku, bo tego dżemu nie może u mnie w domu zabraknąć. 
Moi mężczyźni uwielbiają go nie tylko na bułeczce, ale także w naleśnikach czy np. ciastach.
Nieco świeżo przesmażonego dżemu zostawiłam żeby przygotować to ciasto, ale oczywiście można użyć ze słoiczka, gdy jesienną lub zimową porą zachcecie wypróbować tej wersji ciasta.

Składniki:

masa kakaowa:
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl.wody 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 3 łyżki kakao 

biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej - użyłam typ 405
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • szczypta soli 

masa serowa:
  • 500 g serka twarogowego z wiaderka 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 3/4 kostki masła

bita śmietana:
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub przesmażonych porzeczek z cukrem
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:
Składniki na masę kakaową przekładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy.
Białka jajek ubijamy,  dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gęstej piany.
Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy po jednym żółtku.
Wlewamy delikatnym strumieniem ostudzoną masę kakaową oraz ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem,  sodą i szczyptą soli.
Przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki,  aby piana nie opadła.
Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25 - 35 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z formy,  zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę.
Dodajemy po trochu serek i dalej ucieramy.
W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Cienką stróżką wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy tylko do połączenia składników.
Zbyt długie miksowanie zwarzy śmietanę.
Schładzamy.
Spodnią cześć biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.
Na to wykładamy masę serową, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i ponownie smarujemy dżemem.
Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę, można użyć do tego celu rękawa cukierniczego.
Całość posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto schładzamy.
Smacznego!




Komentarze

  1. Wspaniała kostka porzeczkowca...lecę zaparzyć kawkę zanim ktoś mi ją zje:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety po kostce porzeczkowca pozostały tylko zdjęcia :(

      Usuń
  2. Ja chciałam zapytać jakiego sera uzylas z jakiej firmy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chciałam zapytać jakiego sera uzylas z jakiej firmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, użyj dowolnego, ale jeśli mogę polecić to, np. Delfiko lub Piątnica, ale możesz użyć swojego ulubionego serka z wiaderka :)

      Usuń

Prześlij komentarz