wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto porzeczkowiec


Dzisiaj zapraszam na sezonowe ciasto z czarną porzeczką.
Ostatnio przygotowywałam dżem z czarnej porzeczki, z resztą jak co roku, bo tego dżemu nie może u mnie w domu zabraknąć. 
Moi mężczyźni uwielbiają go nie tylko na bułeczce, ale także w naleśnikach czy np. ciastach.
Nieco świeżo przesmażonego dżemu zostawiłam żeby przygotować to ciasto, ale oczywiście można użyć ze słoiczka, gdy jesienną lub zimową porą zachcecie wypróbować tej wersji ciasta.

Składniki:

masa kakaowa:
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl.wody 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 3 łyżki kakao 

biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej - użyłam typ 405
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • szczypta soli 

masa serowa:
  • 500 g serka twarogowego z wiaderka 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 3/4 kostki masła

bita śmietana:
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub przesmażonych porzeczek z cukrem
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:
Składniki na masę kakaową przekładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy.
Białka jajek ubijamy,  dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gęstej piany.
Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy po jednym żółtku.
Wlewamy delikatnym strumieniem ostudzoną masę kakaową oraz ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem,  sodą i szczyptą soli.
Przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki,  aby piana nie opadła.
Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25 - 35 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z formy,  zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę.
Dodajemy po trochu serek i dalej ucieramy.
W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Cienką stróżką wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy tylko do połączenia składników.
Zbyt długie miksowanie zwarzy śmietanę.
Schładzamy.
Spodnią cześć biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.
Na to wykładamy masę serową, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i ponownie smarujemy dżemem.
Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę, można użyć do tego celu rękawa cukierniczego.
Całość posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto schładzamy.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Wspaniała kostka porzeczkowca...lecę zaparzyć kawkę zanim ktoś mi ją zje:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety po kostce porzeczkowca pozostały tylko zdjęcia :(

      Usuń
  2. Ja chciałam zapytać jakiego sera uzylas z jakiej firmy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chciałam zapytać jakiego sera uzylas z jakiej firmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, użyj dowolnego, ale jeśli mogę polecić to, np. Delfiko lub Piątnica, ale możesz użyć swojego ulubionego serka z wiaderka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...