poniedziałek, 20 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z owocami


Macie trochę owoców? Nie wiecie co z nimi zrobić?
Spieszę już z pomocą!
Zapraszam Was na sezonowe, letnie ciasto z owocami.
Ciasto przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, które wychodzi delikatne, puszyste i lekko wilgotne.
Do tego pyszne, sezonowe owoce - u mnie wiśnie i czarna porzeczka, ale możecie użyć innych sezonowych owoców, takie jakie macie czy lubicie, np. czereśnie, jagody, borówki, jabłka, czerwone porzeczki itp.
Całość wieńczą płatki migdałowe, dodające nieco innej, ciekawej tekstury i chrupkości oraz delikatnego posmaku migdałów.
Całość uśnieżona cukrem pudrem - gęba w niebie! 
Mówię Wam!


Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią - przepis tutaj
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • owoce - u mnie wiśnie i czarna porzeczka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Owoce przebieramy, odpestkowujemy, płuczemy i osączamy na sicie. 
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysty kogel mogel.
Dodajemy cukier waniliowy, jogurt i ostudzony tłuszcz i nadal, ale delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami oraz płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Jaka kostka masła 200g czy 250g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam 200 g kostki masła, ale jeśli użyjesz tej 250 g też nic się nie stanie, ciastu nie zaszkodzi dodatkowa łyżeczka masła :)

      Usuń
  2. Jogurtowce z owocami są pyszne,też takie piekę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...