czwartek, 30 lipca 2015

Ćevapčići - bałkańskie szaszłyki z mięsa mielonego


Ćevapčići to bałkańskie szaszłyki przyrządzane z mięsa mielonego lub siekanego, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub mieszanki 2-3 gatunków mięs. 
Mięso przyprawia się cebulą, czosnkiem mieszanką przypraw, formuje w ruloniki i na szpatułkach grilluje, smaży lub opieka w piekarniku. 
Danie możecie serwować z plackami typu pita, z sosem tzatziki, sosem ajvar, grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Jeśli lubicie bałkańskie specjały to zajrzyjcie do przepisu na kofty z piekarnika.

Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego (możecie użyć jagnięciny czy mieszanki mięs)
  • 1 cebula (ja użyłam po pół czerwonej i białej cebuli)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki utartych ziaren kolendry (opcjonalnie)
  • olej

Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do miski.
Dodajemy bardzo drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi w wodzie formujemy ruloniki, które następnie nabijamy na drewniane patyczki do szaszłyków, które uprzednio należy moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, dzięki czemu nie przypalą się podczas pieczenia lub nabijamy na specjalne metalowe szpikulce.
Smarujemy delikatnie olejem i grillujemy z każdej strony na dość dobrze rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub smażymy na klasycznej patelni.
Można także upiec w piekarniku - w tym celu układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lub ruszcie i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200-220°C, obracając co jakiś czas.
Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Czyżby wspomnienie z wakacji? :)pyszne są z tzatzikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Aguś, wakacje spędzam w kraju :(
      A mięsne roladki wyszły pysznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...