środa, 29 lipca 2015

Carpaccio z arbuza z rukolą i serem feta


Ostatnio przed wakacyjnym wyjazdem mąż mój kupił całego arbuza, około 4-5 kg.
Cześć zjedliśmy od razu, z części powstał koktajl arbuzowy i sałatka, a z reszty musiałam pokombinować, bo rodzina już się przejadła arbuzem.
Powstała szybka przystawka, przekąska, która może posłużyć także jako swego rodzaju sałatka.
Słodki arbuz bardzo fajnie komponuje się z pikantną, nieco orzechową w smaku rukolą, winnym sosem balsamicznym i słonym serem feta.
Przystawka wyszła bardzo smaczna, więc serdecznie ją Wam polecam!

Składniki:
  • 1/4 arbuza
  • garść rukoli
  • 50 g twardego sera feta
  • sos balsamiczny
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy, np. w wirówce do sałaty.
Arbuza kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, wycinamy skórkę i wyjmujemy pestki.
Plasterki arbuza układamy na półmisku wyłożonym uprzednio rukolą.
Wierzch posypujemy pokruszoną fetą, skrapiamy sosem balsamicznym i posypujemy pieprzem.
Podajemy od razu.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Arbuz latem zawsze się sprawdza:)fajna przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z arbuzem smaczne jest i zdrowe :) http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wszystko-co-chcieliby%C5%9Bcie-wiedzie%C4%87-o-owocach-zanim-zmienicie-jad%C5%82ospis a tutaj wszystko co chcielibyście wiedzieć o owocach, zanim zmienicie jadłospis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...