piątek, 5 czerwca 2015

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana faszerowane mięsem mielonym i mozzarellą w sosie pomidorowym


Zapraszam Was na roladki w nieco greckim stylu -  roladki z grillowanego bakłażana,  faszerowanego mięsem mielonym i mozzarellą,  aromatycznie doprawione i podane z sosem pomidorowym. 
Nieco pracochłonne,  ale efekt końcowy wart poświęcenia. 

Składniki:

roladki z bakłażana:
  • 2 duże bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 czubata łyżeczka oregano 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 jajko 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa 
sos pomidorowy:
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • 1,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 czubata łyżeczka oregano 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1-2 łyżeczki cukru 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości około 7 mm.
Smarujemy delikatnie oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Odstawiamy.
Mięso mielone doprawiamy oregano, cynamonem,  solą,  pieprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko.
Dokładnie wyrabiamy.
Na koniec dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i łączymy z farszem.
Farsz zawijamy w plastry ugrillowanego bakłażana.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy posiekany czosnek,  cynamon i oregano, chwilę razem przesmażamy.
Całość zalewamy siekanymi pomidorami,  dodajemy łyżeczkę cukru, nieco soli i pieprzu.
Dusimy przez około 15 minut.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą,  pieprzem i cukrem.
Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wlewamy sos pomidorowy i układamy roladki z bakłażana.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 170-180°C z termoobiegiem.
Smacznego! 






 




9 komentarzy:

  1. Świetne :) Skojarzyły mi się z mousaką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Avrea, wedelka, Aguś bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej! Trafiłam tu przypadkiem i po kilku przejrzanych przepisach, blog wylądował w zakładkach :)) Już mi się podoba i będę tu częściej!
    PS. Jeśli mogę coś poradzić, czy mogłaby Pani robić kilka zdjęć z przygotowań dania z najbardziej strategicznych punktów? :) Mi to często pomaga w gotowaniu z przepisu, wtedy wiem, że robię coś dobrze:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!
      Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się mój blog, cieszę się, że będziesz tu zaglądać!
      Co do zdjęć z przygotowywania potrawy - to wiem, że bez nich na pewno doskonale sobie poradzisz z każdą potrawą, bo staram się przedstawić przepis w najprostszy sposób jaki się da, a wstawiając zdjęcie np. jak zawijam roladki niewiele by się zdało. Jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem, to na pewno wszystko się wspaniale uda - czego Ci życzę!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. mniam,mniam. Czy mogę przyrządzić w parowarze plastry bakłażana bądź cukini? Czy będzie to za długo trwało? Muszę odkurzyć mój parowar z philipiaka i więcej potraw przyrządzać w nim, a mam słąbośc do cukini, dynii i bakłażana. Luuubię to!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem grillowane plastry bakłażana smakują lepiej, ale oczywiście możesz je uparować - trwa to dosłownie chwilę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...