sobota, 6 czerwca 2015

Szczaw pasteryzowany w słoikach na zimę

Wiosną najlepiej smakuje mi zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, ale zimą warto sięgnąć po gotowy słoik zakonserwowanego szczawiu i przygotować z niego pyszną, rozgrzewającą zupę.
Teraz jest moment by przygotować kilka słoiczków domowego szczawiu, a przepis jest banalnie prosty - w taki sposób przygotowywała szczaw moja babcia.

Składniki:
  • szczaw (najlepszy polny -  jest bardziej kwaśny) 
  • sól

Sposób przygotowania:
Szczaw przebieramy, dokładnie płuczemy i osuszamy.
Kroimy drobno lub mielimy w maszynce do mięsa (sposób babciny).
Wkładamy do słoików, ugniatamy i delikatnie solimy.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy 15 minut pasteryzowania. 
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce. 
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...