poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami i grillowanym oscypkiem




Sałatki idealnie sprawdzają się podczas ciepłych, letnich dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy garnkach w kuchni ani jeść nic ciężkiego; wolimy potrawy lekkie i mniej pracochłonne.
Do przygotowania sałatki użyłam kilku gatunków sałat, m.in. strzępiastej frisee, endywii, raddichio, lollo rosso, roszponki.
Oprócz pomidorków znalazły się także nasze polskie truskawki, których teraz mamy pod dostatkiem i grillowany oscypek, który nie tylko wspaniale smakuje, ale staje się ciągnący w środku.

Składniki:
  • mieszanka ulubionych sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść truskawek
  • kilka rzodkiewek
  • 4 oscypki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego (można użyć także octu balsamicznego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki sosu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy w wirówce i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu.
Pomidorki i truskawki kroimy na pół, a rzodkiewki w plasterki, układamy na sałacie.
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy ser i grillujemy z obu stron po około 2-3 minuty.
W tym czasie przygotowujemy dressing: do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, sos balsamiczny, miód, dodajemy musztardę oraz szczyptę soli i pieprzu, wstrząsamy energicznie słoiczkiem aż uzyskamy emulsję.
Gotowym dressingiem polewamy sałątkę i układamy na wierzchu ugrilowane oscypki.
Podajemy od razy.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...