poniedziałek, 22 czerwca 2015

Naleśniki bezglutenowe


Lubicie naleśniki?
Ja bardzo i dlatego staram się urozmaicać je, a to dodatkami, a to zastosowanymi mąkami.
Dzisiejsza wersja jest bezglutenowa i bezjajeczna. 
Te naleśniki można podać z dowolnym dodatkiem,  np.  dżemem,  twarożkiem na słodko,  z farszem mięsnym czy warzywnym; można użyć ich także do przygotowania krokietów, a także zapiekać.
Ja dzisiaj naleśniki podałam z kremem czekoladowym i truskawkami - mówię Wam, pycha! 

Składniki:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli morskiej
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy mleko i wodę, dokładnie mieszamy ciasto aż uzyskamy gładką konsystencję.
Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju - gdyby ciasto było za gęste dolewamy nieco wody.
Po usmażeniu każdego naleśnika układamy na talerzu jeden na drugim.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Świetne! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na naleśniki.Myślę,że wykorzystam;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja naleśniki uwielbiam, spróbuję twojej wersji, z truskawkami muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiecyku - z truskawkami i czekoladą są obłędnie pyszne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...