czwartek, 18 czerwca 2015

Koktajl truskawkowy


Najsmaczniejszy, najprostszy i najszybszy na świecie koktajl - taki robiła moja mama w sezonie truskawkowym.
Ja też taki robię, tyle, że ręcznym blenderem - moja mama robiła go w kielichu, który umocowywało się na ówczesnym robocie kuchennym polskiej firmy Predom, której już dawno nie ma (czasy PRL-u). 
Wystarczy kilka prostych składników: polskie truskaweczki z działeczki, schłodzony polski kefir, maślanka, jogurt naturalny (moja mam robiła z zsiadłego mleka).
Całość miksujemy, rozlewamy do wysokich szklanek i od razu podajemy.
Ot, cała sztuka!

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 l kefiru (maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • cukier do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wrzucamy umyte i pozbawione szypułek truskawki, dolewamy kefir lub inny mleczny napój, nieco cutru, kilka kropli soku z cytryny i miksujemy na gładki koktajl.
Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 
Na zdrowie!


5 komentarzy:

  1. takie koktajle można pić codziennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, można można!!! W końcu nasze polskie truskawki są tylko raz w roku :)

      Usuń
  2. Moniko, taki koktajl, to też moje wspomnienie z dzieciństwa :). A dziś wreszcie go zrobiłam. Mlecznym dodatkiem była maślanka. Pyszny :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam kilka razy, bo mój syn się dopomina. Smakuje mu tak samo, jak mnie i mojej siostrze, kiedy byliśmy dziećmi :)

      Usuń
  3. Przecież to moje dzieciństwo:)uwielbiam:))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...