piątek, 26 czerwca 2015

Kisiel truskawkowy


Zapraszam Was na domowy kisiel ze świeżych truskawek.
Oczywiście teraz jest na nie sezon, więc mamy ich pod dostatkiem, poza sezonem możecie wykorzystać mrożony mus z truskawek.
Przepis jest banalnie prosty, ale pyszny, sezonowy i smakuje bardzo truskawkowo.

Składniki:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) - w zależności jak gęsty lubicie kisiel 
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:
Umyte i odszypułkowane truskawki blendujemy na mus.
W garnku zagotowujemy 250 ml wody z cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 100 ml zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody z cukrem.
Cały czas mieszając, zagotowujemy.
Wlewamy mus truskawkowy i energicznie mieszamy, ponownie zagotowujemy i wyłączamy grzanie.
Kisiel przelewamy do pucharków lub salaterek.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio kisiel z truskawek i czereśni.
    Nie ma to jak domowe kisiele, są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam truskawki! Kisiel domowej roboty jest przepyszny, pełnia smaku, a nie skromność z torebek..
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...