czwartek, 4 czerwca 2015

Jogurtownica Ariete Yogurella 85 - recenzja








Od jakiegoś czasu mam przyjemność przygotowywania sobie naturalnego jogurtu w domowym zaciszu, a wszystko to za sprawą jogurtownicy, którą otrzymałam od firmy rossi.pl do przetestowania.
Chciałabym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat jogurtownicy Yogurella włoskiej firmy Ariete, którą zamęczam w mojej kuchni, bo jogurty stanowią moją codzienną dietę, więc wytwarzałam ich naprawdę sporą ilość.
Być może moja opinia okaże się Wam pomocna przy wyborze zakupu tego sprzętu.

Opis:
Jogurtownica Ariete Yogurella model 85/1
Moc: 10 W
Urządzenie z pokrywą
6 szklanych słoiczków o poj. 200 ml z plastikowymi zakrętkami

Wygląd:
Urządzenie - podstawa grzejąca jest białego koloru, jest bardzo lekka (waga 300 g), wykonana z tworzywa. Posiada manualny, przesuwany kursor, dzięki któremu możemy ustawić czas rozpoczęcia procesu fermentacji lub godzinę zakończenia tego procesu. Urządzenie posiada także lampkę sygnalizującą gotowość, po odłączeniu od prądu lampka gaśnie. Posiada kabel zasilający o długości 1 m.
Pokrywa - wykonana z przezroczystego tworzywa.
Pojemniki - 6 małych szklanych słoiczków o poj. 200 ml do przygotowania porcji jogurtu z zakrętkami, wykonanymi z tworzywa białego koloru, które można myć także w zmywarce.
Waga całego urządzenia wraz z pojemniczkami to 1350 g.
Urządzenie jest lekkie, nieduże (wym. około 22,5x16,5x12,5 cm), zajmuje mało miejsca, estetyczny, prosty wygląd.

Działanie:
Urządzenie służy do domowego wytwarzania jogurtu naturalnego.
Jednorazowo można przygotować do 1 kg jogurtu z 1 litra mleka.
Czas wytwarzania/procesu fermentacji to 12 godzin.

Sposób przygotowania jogurtu:
Do przygotowania jogurtu w urządzeniu Yogurella należy użyć 1 litra dowolnego rodzaju mleka (tzw. chudego, półtłustego lub tłustego), ale powinno to być mleko pasteryzowane (70-80°C, lecz nie więcej). Producent zaleca stosowanie mleka UHT.
Do zapoczątkowania procesu fermentacji niezbędny jest zakup dobrej jakości jogurtu naturalnego, zawierającego żywe kultury bakterii. Przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę, czy jogurt zawiera owe kultury bakterii, np. Lactobacillus acidophilus. Jogurt terminizowany nie zawiera aktywnych bakterii i nie nadaje się do zapoczątkowania procesu szczepienia.
Do czystego, suchego naczynia wlewamy mleko (można użyć także prosto z lodówki lub o temperaturze pokojowej, nie należy używać mleka ciepłego powyżej temp. 35°C), dodajemy 175 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Do dalszej produkcji wystarczy odłożyć 1 pojemnik jogurtu przygotowanego w Yogurelli.
Mleko mieszamy z jogurtem przez około 1 minutę, wlewamy do szklanych pojemniczków, zakręcamy i ustawiamy w urządzeniu, zakładamy pokrywę i podłączamy kabel zasilający do prądu. Urządzenie powinna stać w zacisznym miejscu, bez przeciągów. Nie należy ustawiać urządzenia na podłodze, kafelkach, płytach marmurowych, metalowych blatach. Urządzenie należy umieścić na izolującym podłożu, typu drewniany blat czy plastikowy.
Czas fermentacji to 12 godzin.
Po tym czasie urządzenie należy odłączyć od prądu, wyjąć pojemniki i umieścić je w lodówce.
Po 2 godzinach chłodzenia jogurt jest gotowy do spożycia.

Podsumowanie:
+ lekkie, ciche urządzenie, zajmuje mało miejsca, estetyczny, prosty wygląd
+ szklane pojemniczki, które można myć także w zmywarce
+ prosty w obsłudze - wystarczy podłączyć kabel zasilający do prądu
+ bardzo mała moc (10 W) - pobiera minimalną ilość prądu do podgrzewania pojemniczków
+ niski koszt produkcji jogurtu - ok. 40 gr za 1 słoiczek (175 g gotowego jogurtu)
+ zamknięte i prawidłowo napełnione słoiczki można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie (mniejsza ilość powietrza w słoiczku wpływa na wydłużenie czasu przechowywania)

- dość krótka długość kabla zasilającego
- podstawy urządzenia nie można myć w wodzie, jedynie przy pomocy wilgotnej szmatki
- brak instrukcji obsługi i przepisów w języku polskim













Przy okazji zajrzyjcie do wpisu Jak zrobić domowy jogurt?

Wpis powstał przy współpracy z rossi.pl 



9 komentarzy:

  1. Dla mnie super. Widziałam już jogurtownicę i miałam okazję próbować domowych jogurtów. Idealna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak uważasz :)
      Dziękuję za opinię!

      Usuń
  2. fajna sprawa takie urządzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się,że właśnie trafiłam na tę stronkę, jogurtownicę już zamówiłam, teraz tylko trzeba znaleźć dobry jogurt z żywymi kulturami bakterii, szkoda, ze tutaj nie ma małej podpowiedzi. Niemniej bardzo dziękuję za ciekawy opis. Jak będę już użytkowniczką tego urządzonka to napisze swoja opinię o jogurcie. Pozdrawiam Regina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Regino, warto czytać etykiety, ważne by był jogurt naturalny bez dodatku, np. mleka w proszku.
      Czekam na opinię.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Jako startera dla domowego jogurtu można też użyć specjalnych starterów zawierających żywe kultury bakterii (do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością). Dodaje się je do podgrzanego mleka zamiast sklepowego jogurtu. Masz wtedy pewność, że będzie on zawierał żywe i do tego odpowiednio dobrane szczepy bakterii.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...