wtorek, 2 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem


Sezon truskawkowy - jeden z moich ulubionych!
W pełni zaczynam wykorzystywać dary zbliżającego się lata i przygotowuję moje ulubione ciasta z truskawkami czy rabarbarem (także uwielbiam!)
Dzisiaj wspomnienie z dzieciństwa - ciasto drożdżowe,  pyszna drożdżówka z rabarbarem,  truskawkami i kruszonką - musi być! 
Jako dziecko zawsze obskubywałam kruszonkę, bo lepiej smakowała niż reszta ciasta. 
Do takiej drożdżowki nie ma nic lepszego jak szklaneczka zimnego mleka - pycha! 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut,  aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.  Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło,  margarynę i cukier rozcieramy w palcach aż uzyskamy okruchy.

Ciasto wykładamy do prostokątnej formy (wym. górny 24x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar oraz truskawki (duże truskawki przekrawamy na pół).
Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Cudnie wygląda, uwielbiam wszelakie drożdżowe ciasta, a w dodatku z truskawkami... mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa!
      Cieszę się, że spodobała Ci się moja propozycja ciasta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...