sobota, 20 czerwca 2015

Chleb mieszany nocny


Ostatnio upodobałam sobie szybszą wersję przygotowywania chleba - wersję nocną bez wyrabiania.
Wieczorem składniki na chleb mieszamy, chleb przez noc powoli sobie wyrasta, a rano przekładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego i pieczemy.
My śpimy, a chleb prawie sam się robi.
Ta metoda jest bardzo przyjemna dla chleba, bo dzięki niej miąższ nie kruszy się tak jak przy wersji z wyrabianiem ciasta, a skórka jest przyjemnie chrupiąca. 

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • ok. 400 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki przesypujemy do miski, dodajemy ziarna, suszone drożdże oraz sól, mieszamy dokładnie.
Wlewamy wodę - tylko tyle, aby dało się ciasto dobrze wymieszać, ale było dość gęste i mieszamy, ale tylko do połączenia składników, nie wyrabiamy i nie zagniatamy ciasta.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc na blacie.
Rano ponownie mieszamy i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym z pokrywką rozgrzewamy do temperatury 220°C.
Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy ciasto chlebowe, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Naczynie z chlebem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wyjmujemy z naczynia chleb i studzimy dalej na kratce.
Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Tak, tak Moniko, ta wersja jest bardzo prosta, a chleb pyszny :). Ostatnio specjalnie zakupiłam okrągłe naczynie żaroodporne ( miałam tylko prostokątne), żeby piec ta metodą okragłe chleby. I upiekłam tylko dwa, bo przy drugim pieczeniu, gdy położyłam pokrywkę na desce drewnianej ( jak zawsze ), niestety pokrywa pękła. I tyle miałam radości z zakupu.. Pozostaje zatem naczynie prostokątne. Ważne, że ono dotąd się sprawdza :). Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój piekę w owalnym naczyniu, mam także prostokątne, ale okrągłego też nie mam, a chleb w takiej pięknie się prezentuje :)

      Usuń
  2. Tak, owalne jest jeszcze lepsze. Zapomniałam, że takie też są. Może kiedyś kupię :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebuś:)ja ostatnio robię na zakwasie,ale szybkie wersje drożdżowe też biorę pod uwagę,bo jednak na zakwas trzeba więcej czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny i prosty przepis! na pewno kiedyś zrobię taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie pytanie z mojej strony: składniki mieszamy łyżką, czy można mikserem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...