czwartek, 11 czerwca 2015

Brownie z truskawkami


Dzisiaj zapraszam wszystkich łasuchów, zwłaszcza tych lubiących czekoladowe brownie.
Postawiłam na mocno czekoladowe brownie,  prawie bez mąki, pyszne i rozpływające się w ustach z dodatkiem naszych polskich truskaweczek.
Ostrzegam - ciasto jest mega czekoladowe i bardzo wciąga!

Składniki:
  • 300 g czekolady gorzkiej - najlepiej o zawartości 70% kakao
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Masło, czekoladę oraz szczyptę soli rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem aż staną się puszyste i zwiększą objętość.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie za pomocą łopatki mieszamy.
Wlewamy wystudzoną masę czekoladową i delikatnie łączymy.
Ciasto przelewamy do formy (wym. 21x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy połówki truskawek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 25-28 minut w temperaturze 175°C.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nawet jeśli wydawać się będzie, że jest jeszcze niedopieczone i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto dobrze się wystudzi zwiąże się i osiągnie prawidłową konsystencję.
Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...