poniedziałek, 25 maja 2015

Zapiekanki ze szparagami i mozzarellą









Wczoraj pokazywałam Wam przepis na pyszne roladki ze szparagami i ricottą.
Po ich zrobieniu zostały mi 3 szparagi i chciałam je wykorzystać w jakiś smaczny sposób.
Akurat miałam w planach zarobić zapiekanki, bo zostało trochę czerstwego pieczywa i chciałam również go wykorzystać, bo nie lubię jak coś mi się marnuje.
W lodówce leżała kulka mozzarelli i w ten sposób powstały pyszne zapiekanki, bardzo proste z dwóch składników plus dodatki smakowe.

Składniki:
  • kilka kromek ulubionego pieczywa
  • kilka zielonych szparagów
  • kulka mozzarelli
  • masło lub masło ziołowo-czosnkowe - przepis tutaj
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny młotkowany
  • natka pietruszki lub świeży tymianek

Sposób przygotowania:
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na wrzątek i blanszujemy przez około minutę, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Chleb smarujemy masłem i opiekamy z jednej strony w piekarniku.
Następnie chleb odwracamy na drugą stronę, układamy szparagi pokrojone w ukośne plasterki i plastry mozzarelli.
Zapiekamy aż ser się rozpuści.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
Podajemy.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...