sobota, 2 maja 2015

Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami

Zapraszam na lekką i smaczną sałatkę z grillowanymi warzywami.
Grillowane szparagi i cukinia są przepyszne, w pełni można poczuć ich smak, aromat i w dodatku są chrupiące, pasują idealnie do sałatek z kasz.
Sałatka ta wspaniale komponuje się z mięsnymi specjałami z grilla, na pewno nie powinno jej zabraknąć podczas majówkowych spotkań w ogrodzie.

Składniki:
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • kilka pomidorków kiściowych cherry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku (jak ugotować jaglankę podawałam tutaj), studzimy.
Szparagom usuwamy zdrewniałe  końcówki i grillujemy po 3-5 minut z obu stron (w zależności od grubości), kroimy na mniejsze kawałki.
Cukinię kroimy na plastry, delikatnie smarujemy olejem i grillujemy po 2-3 minuty z obu stron.
Natkę pietruszki siekamy.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, potrząsamy aż do uzyskania emulsji.
Ugrillowane warzywa łączymy z kaszą, polewamy dressingiem i posypujemy natką pietruszki, mieszamy i podajemy.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. coś pysznego, propozycja zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko, zapewne dziś świętujesz, więc życzę Ci dalszych sukcesów, nie tylko w prowadzeniu tego bloga. W życiu najwazniejsze jest życie. Zatem bierz z niego jak najwięcej i nie rozstawaj się z uśmiechem :). Miłego świętowania :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, tak dzisiaj świętuję!
      Bardzo dziękuję za życzenia :)
      Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...