piątek, 8 maja 2015

Sałatka grecka z grillowaną sałatą rzymską



Zapraszam na sałatkę grecką w podrasowanej wersji.
Do tej wersji sałatki przygotowałam grillowaną sałatę rzymską, która nabiera nieco innego charakteru i smaku. 
Do tego grillowana papryka i pomidorki. 
Całość podana z jogurtowym dressingiem na bazie suszonych pomidorów. 
Sałatka wyszła przepyszna! 

Składniki:
  • 3 sałaty rzymskie mini
  • 200 g sera sałatkowego typu greckiego lub twardej fety
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • 50 g czarnych oliwek wydrylowanych
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa do skropienia warzyw 
  • sól, np. morska
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
dressing:
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dressing: suszone pomidory, czosnek, jogurt, miód, musztardę i olej miksujemy. 
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Sałatę przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie solą.
Grillujemy przez około 3-5 minut.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w sporą kostkę i grillujemy przez około 3 minuty. 
Jeśli lubicie grillowane pomidory, to ugrillujcie również je.
Oliwki odsączamy z zalewy.
Ser sałatkowy kroimy w kostkę.
W miseczkach, w których będziemy serwowali sałatkę układamy ugrillowaną sałatę, warzywa i ser.
Podajemy z dressingiem w osobnym naczyniu lub polewamy nim sałatkę.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...