niedziela, 24 maja 2015

Roladki ze schabu faszerowane ricottą i szparagami

Dzisiaj zapraszam na pyszne wiosenne roladki z zielonymi szparagami i serkiem ricotta.
Maj to miesiąc szparagów i warto w tym okresie przygotować kilka smacznych i prostych dań. 
Do takich na pewno można zaliczyć roladki ze schabu,  które nafaszerowałam szparagami i delikatnym serkiem ricotta,  aby zachować smak szparagów.
Roladki wyszły bardzo smaczne, delikatne i efektowne,  więc można podać je gościom na domowej imprezie. 
Roladki podałam w towarzystwie kaszy jaglanej i sałatki z pomidorów. 

Składniki:
  • 500-600 g schabu
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 100-150 g serka ricotta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka czerwona papryka
  • 1-2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:
Szparagom odcinamy końcówki.
Ja mam swój sposób - szparaga chwytamy w obie ręce i wyginamy, pęknie w miejscu,  gdzie nie jest łykowaty.
Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i blanszujemy przez około minutę, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, cienko rozbijamy przez folię, uważając, aby nie przeciąć włókien.
Przyprawiamy solą,  pieprzem i papryką z obu stron.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy z jednej strony mięso.
Nakładamy po około łyżce ricotty i rozsmarowujemy.
Układamy z brzegu po trzy szparagi i zawijamy.
Roladki układamy łączeniem do dołu w żaroodpornym naczyniu,  delikatnie skrapiamy olejem i przykrywamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie,  aby mięso się ładnie zarumieniło.
Można także roladki przed pieczeniem krótko obsmażyć na oleju,  zaczynając od strony z łączeniem,  a następnie zapiekać w naczyniu pod przykryciem, żeby mięso stało się miękkie lub przykryć patelnię i na wolnym ogniu dalej dusić aż dojdzie i stanie się miękkie.
Smacznego! 



5 komentarzy:

  1. Moniko, to ciekawa propozycja :). Szkoda tylko, że sezon na szparagi trwa tak krótko. Ja też już dwa razy robiłam zielone szparagi do obiadu. Jednak w tym sezonie gotuje je bardzo krótko na parze. Tym sposobem, jeśli oczywiście sprawdzamy ich twardość, szparagi pozostają jędrne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdym sposobem można zachować jędrność szparagów, ważne aby ich nie przegotować. Pieczone czy z grilla też są pyszne :)
      Zdradzę, że w zanadrzu mam jeszcze propozycje na wykorzystanie szparagów, choć niedługo żal będzie się z nimi rozstać na rok :(

      Usuń
  2. Zatem czekam na te niespodzianki Moniko :). Póki jeszcze można kupić szparagi..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne roladki,pięknie przysmażone:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...