wtorek, 12 maja 2015

Pasztet sojowy z pomidorami


Bardzo lubię warzywne pasztety.
Dobrze doprawione smakują niemalże jak mięsne, a nawet są o niebo lepsze.
Pasztety warzywne są tanie w przygotowaniu,  bardzo smaczne i pożywne,  warto zatem włączyć je do diety. 
Można podać je same z ulubionym sosem,  na kromce chleba czy jako zimną przystawkę,  np.  podczas świąt. 

Składniki:
  • 1 szkl. suchego ziarna soi
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów + 2 do smażenia 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco lub chili w proszku
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
Soję zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin do namoczenia.
Odcedzamy z wody, przepłukujemy i zalewamy czystą wodą, gotujemy do miękkości - ok. 2 godzin.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na około 2 łyżkach oleju, ja użyłam spod suszonych pomidorów.
Przestudzoną soję miksujemy blenderem, dolewając olej.
Dodajemy przesmażoną cebulę, pokrojone pomidory (ok. 6 połówek pomidorów zmiksowałam razem z soją, resztę pokroiłam na kawałki), przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła.
Masę przyprawiamy na wyraźny, zdecydowany smak, masa powinna być pikantna i dość słona.
Dodajemy jajka i kaszę mannę.
Mieszamy całość i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. A ja właśnie szukam fajnego przepisu na pasztet wege:) dobrze, że do Ciebie zajrzałam!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kornik, z całą odpowiedzialnością mogę Ci polecić ten pasztet - mega pyszny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...