środa, 27 maja 2015

Omlet ze szparagami, kaszą jaglaną, boczkiem i nerkowcami


Zapraszam na bardzo smaczny omlet ze szparagami. 
Aby uczynić go bardziej pożywnym dodałam do niego kaszę jaglaną,  którą uwielbiam z uwagi na jej wartości odżywcze oraz nieco boczku,  który urozmaicił smak, a także nerkowce - smaczne,  zdrowe i pożywne. 
Dla podkręcenia i wyostrzenia smaku dodałam nieco chili,  które rozgrzewa i pomaga spalić zbędne kalorie. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 plastry boczku wędzonego 
  • kilka orzechów nerkowca
  • 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki 
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy orzechy aż zaczną pachnieć i nieco zbrązowieją, zdejmujemy.
Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy boczek.
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki,  odkrawamy główki,  a resztę łodygi kroimy w cienkie ukośne plasterki i smażymy około 2 minut.
Dodajemy kaszę jaglaną i główki szparagów. 
Wlewamy rozbite jajka z solą, pieprzem i chili.
Dodajemy podprażone orzechy, posypujemy natką pietruszki i smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas podważając omlet i wlewając pod spód jajko, które się jeszcze nie ścięło.
Przykrywamy pokrywką i dosmażamy przez około 10 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...